Blog, Strana 19

Co je Aronie a kdo by ji měl užívat?

Aronie jinak i Jeřabina černá se považuje za královnu antioxidantů.

Je to malý opadavý keř, který pochází ze Severní Ameriky a do Evropy se dostal ze Sovětského svazu. Její plody, černé bobulky, mají velmi široké příznivé účinky na lidský organismus. Aronie je nenáročná rostlina na půdu i ošetřování. Velmi dobře snáší mráz, je taková odolná, že přežije i na Sibiři.

Plody Aronie obsahují množství antioxidantů, vitamínů (zejména P, C, A, B, E, K), minerálů (vápník, draslík, železo, jód, bór, zinek, mangan) a důležitých bioflavonoidů, které mají léčivé a blahodárné účinky pro náš organismus.

Díky její odolnosti, příjemnému vzhledu a schopnosti přežít v každém ročním období se často využívá i jako živý plot.

,, Vždy je lepší nemocem předejít, než je léčit. "

Pravidelné užívání Aronie dodává našemu tělu všechny živiny, které nejen léčí, ale hlavně pomáhají v rámci prevence předcházet možným onemocněním.

Takové malé a přesto neskutečně účinné. Bobule Aronie jsou čistý multivitamín a bohatý zdroj minerálních látek.

V Severní Americe, odkud pochází, se běžně konzumuje v surové formě. U nás je také možné zakoupit plody tohoto keře, ale vzácně. Dostupné jsou spíše různé produkty, které obsahují výtažky či extrakty z těchto plodů.

Jde hlavně o čaje, šťávy, sirupy, marmelády, tablety, prášek a dokonce i potraviny obsahující tuto složku, například celozrnné sušenky.

Látky obsažené v Aronii:

  • ovlivňují pevnost a pružnost cév
  • zlepšují krevní oběh, pomáhají při léčbě křečových žil a hemoroidů
  • přispívají ke správnému fungování štítné žlázy
  • udržují hormonální rovnováhu
  • zmírňují vedlejší účinky při léčbě rakoviny
  • pročišťují organismus od škodlivých látek, které způsobují kožní onemocnění
  • pozitivněo vlivňují krevní tlak
  • stabilizují hladinu cukru, což pomáhá pacientům s cukrovkou
  • snižují hladinu cholesterolu
  • jsou prospěšné pro imunitní systém a mají protizánětlivý účinek
  • podporují správnou funkci nervového systému
  • pomáhají při zácpě, nadýmání a průjmu
  • zlepšují zrak
  • zpomalují stárnutí

Aronii by měli užívat hlavně LIDÉ:

  • s rizikem různých kardiovaskulárních poruch a onemocnění
  • které trápí křečové žíly
  • s oslabenou imunitou
  • které trápí časté záněty
  • kteří mají kožní problémy jako například akné nebo ekzémy
  • pracující ve stresovém prostředí, kteří chtějí zlepšit emocionální rovnováhu a odstranit únavu a vyčerpanost
  • kteří potřebují do těla doplnit dostatek antioxidantů a vitamínů

Správné dávkování a užívání Aronie:

  • ideální množství denně zkonzumovaného ovoce je v objemu 30 bobulí
  • pokud jde o čaj, 1 lžíci plodů zalijte 2 dcl vařící vody a pijte jednou denně
  • šťáva z těchto plodůse pije nejvíce 50 až 60 ml denně (půl sklenice)
  • (50 ml šťávy si můžete zředit vodou nebo džusem)
  • šťávu nebo sirupy pijte alespoň 30 minut před nebo po konzumaci jídla

V HillVital vám nabízíme čistou 100% šťávu této výjimečné rostliny, která vás dokonale pročistí, zbaví toxických látek, posílí imunitu a zlepší vaše zdraví ve všech směrech. Máme pre vás až 3 litry Aronie za skvělou cenu.

Kurkuma: Zdravotní výhody, použití a recepty

Co je Kurkuma?

Kurkuma je rostlina pocházející z Indie. Využívá se její kořen, který se suší a mele. Vzniká z toho koření, jehož výjimečnost a síla jsou známé už staletí. Má příjemnou mírně aromatickou vůni a pomerančovou barvu, za kterou může Kurkumin-nejvíce zastoupena a nejsilnější složka Kurkumy.

Již v minulosti jí připisovali magické vlastnosti a dokonce ji nosili na ochranu před zlými duchy. Dodnes je důležitou součástí v ajurvédské medicíně i gastronomii po celém světě, protože má řadu zdravotních benefitů a je to i chutná přísada do jídel.

Kurkuma: Antibakteriální a protizánětlivé účinky

Právě Kurkumin, nejúčinnější složka Kurkumy, blokuje enzymy, které způsobují záněty a nádory. Je to silné přírodní antibiotikum, účinně působí proti chřipce i nachlazení. Funguje také jako elixír života - takový čaj z Kurkumy se pije na dlouhověkost, ale i tehdy, když se cítíte nemocný a potřebujete, co nejrychleji zahnat viry a bakterie z těla.

Množství studii prokázalo, že proti zánětům a bolesti funguje Kurkumový čaj účinněji než běžné léky proti bolesti.

Předchází rakovině

Protože zánět je spojen s růstem nádoru, protizánětlivé sloučeniny jako je Kurkumin zpomalují šíření nádorových buněk a brání tvorbě nádorů.

Je skvělým doplňkem při zmírnění onemocnění, jako je například revma. Výrazně snižuje různé bolesti, ztuhlost i otoky těla. A proto je Kurkumin jednou z nejvíce zastoupených složek v našich balzámech proti bolestem a zánětům - MAXIMUM, MASTER nebo VARIKOFLEX balzám.

Kurkuma chrání mozek před degenerativními onemocněními jako je např. Alzheimerova choroba.

Podporuje zdraví vlasů, pokožky i zubů

  • odvar z Kurkumy a medu výrazně zlepšuje kvalitu vlasů a pokožky
  • používá se při léčbě různých kožních onemocnění a velmi dobře čistí póry a zlepšuje povrch pokožky, která trpí akné nebo ekzémem
  • urychluje hojení ran a popálenin.
  • pokud vás trápí lupy, smíchejte olivový olej s kurkumou a navždy se jich zbavíte
  • má bělící účinky, i když je žlutá (stačí ji smíchat se zubní pastou nebo práškem a po pravidelném čištění se dostaví překvapivý výsledek)

Kurkuma bojuje se žaludečními problémy

Působí při zánětech v trávicím traktu, zmírňuje plynatost a podporuje tvorbu žluči.

Pití vlažné vody s kurkumou nebo čaj je jeden z nejlepších medicínských nápojů, jaké můžete konzumovat.

Na jeho přípravu stačí převařit 2 až 3 dcl vody, nechat odstát na vlažnou teplotu a pak v ní rozmíchat 1 čajovou lžičku kurkumového prášku. Kurkuma se nerozpustí, proto je dobré vodu vypít hned po zamíchání, zatímco v ní prášek ještě rovnoměrně plave.

Udržuje správné fungování srdce

Snižuje pravděpodobnost vzniku srdečních nemocí, protože Kurkumin příznivě působí na membránu, která pokrývá vnitřní část srdce a cév, která hraje klíčovou roli při regulaci krevního tlaku.

Posiluje imunitu

Tím, že patří mezi nejsilnější antioxidanty na světě, bojuje proti toxickým látkám a volným radikálům v těle a brání množství nemocí. Pravidelné a dlouhodobé užívání Kurkumy jako koření, potravinového doplňku v tabletách, ať už ve formě odvaru, čaje nebo masti, je bezpečné a velmi prospěšné pro náš organismus.

Jak ji správně užívat

Pokud přidáváte kurkumu do jídla a chcete z ní, co nejsilnější účinky, musíte ji vždy smíchat s pepřem. Samotná Kurkuma se z jídla hůř vstřebává do těla.

Nejvýrazněji účinky zaregistrujete, pokud si uděláte odvar z Kurkumy s různými přírodními přísadami jako například med, žloutek, olivový olej, dle potřeby různé bylinky nebo ji můžete zředit s vodou a potírat si problematickou pokožku nebo bolavá místa. Výsledky se dostaví rychle. Také můžete odvar i pravidelně popíjet a objevit skutečnou sílu přírody.

Mochna husí

Název: Potentilla anserina
Nátržník husí

Výskyt: Mochna husí roste hojně zejména na předzahrádkách při dědinských cestách.

Kvete: Od května do července.

Sběr: Celá nadzemní část, těsně před rozkvetením, nejpozději do stádia plného květu.

Použití (Mochna husí): Hlavním léčebným uplatněním mochny husí je její schopnost uvolňovat křeče. Droga prospívá při dlouhotrvající a bolestivé menstruaci, kolikových bolestech žaludku a střev i při záchvatech způsobených žlučníkovými a ledvinovými kameny. Čaj z mochny pomáhá při nadbytku žaludeční kyseliny, zánětu průdušek a průjmech, zlepšuje činnost srdce, zastavuje krvácení, léčí katar močového měchýře a střevní katar, a také odstraňuje potíže při močení.

Stahující účinek mochny se příznivě projeví v sedacím koupeli při hemoroidech, při zánětech dutiny ústní, bolestech zubů a paradentóze.

[gallery ids="2829,2830,2831"]

Recept:

Čajová směs na zánět hrubého střeva:

nať mochny 5 (dílů)

kořen lopuchu 2 (díly)

kořen ibišku 2

nať saturejky 2

nať řepíku 2

nať třezalky 2

květ heřmánku 2

nať šalvěje 2

Dvě lžíce směsi zalijeme 1/2 1 vroucí vody a přikryté necháme asi 20 minut vyluhovat. Přecedíme, pijeme vlažný čaj třikrát denně po třetině množství.

Ořešák královský

Název: Juglans regia
Orech kráľovský

Výskyt: Pěstuje se.

Kvete: Ořech u nás kvete v květnu. Plodit začíná zhruba v 15 letech.

Sběr: Na léčebné účely jsou nejlepší mladé svěží zelené lístky. Při sběru je třeba jen volně sypat do košíku a nestláčet,nebo se polámou, zčernají a zle se suší. Často se sbírá i zelený obal plodu, v čase dozrávání, pokud má ještě pěknou barvu, ale dá se už oloupat. Můžeme ho používat podobně jako listovou drogu.

Použití: Čaj z ořechových listů silně čistí krev, proto jeho prvořadé použití je při kožních nemocech.

Pomáhá odstranit svědivé ekzémy, lupénku a léčit omrzliny. Snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá vyhánět střevní parazity, čistí zahleněný žaludek a střeva. Mírně snižuje krevní tlak, proto se nedoporučuje lidem s nízkým krevním tlakem. 

Při vnějším použití se mladé spařené listy přikládají při hnisání kostí a dalších kostních potížích. Obklady z ořechu pomáhají i při těžce se hojících ranách, otocích, tvrdých vředech, různých kožních nemocech, vyrážkách.

Ořechové listy jsou i velice dobrou a často používanou přísadou do bylinných koupelí, silný odvar odstraňuje nadměrné pocení nohou.

Recept:

Ořechový žaludeční extrakt:

100 g rozdrceného čerstvého zeleného obalu plodu nebo listů ořechu a 5 g nadrobno posekaných mandlí zalijeme 1/2 l čisté pálenky. Necháme při pokojové teplotě 2 - 3 týdny vylouhovat, občas protřepeme. Pijeme denně 1 štamperlík nalačno, nejlépe ráno, na zlepšení trávení, při zahlenění střev, parazitech nebo jako zdravý aperitiv.

Trpíte příznaky polyneuropatie? Doporučujeme vám přírodní terapii

O jaké onemocnění se jedná?

Polyneuropatie je onemocnění periferních nervů. Periferní nervy jsou nervy mimo mozku a míchy. Přenášejí informace mezi centrálním nervovým systémem (CNS) a všemi ostatními částmi těla.

Poly znamená mnoho, -neuro- znamená nervy a -patia znamená onemocnění či narušení funkce. Jsou to tedy poruchy mnohých nervových vláken, které jsou doprovázeny narušením jejich funkcí. Většinou bývají nejviditelněji postiženy nervy dolních končetin. Je to zřejmě proto, že jsou nejdelší v těle a k narušení funkce jsou tedy nejnáchylnější.

Polyneuropatie postihuje několik nervů v různých částech těla současně. V případě mononeuropatie je ovlivněn jen jeden nerv.

Jaké jsou typy polyneuropatie?

Polyneuropatie může ovlivnit nervy odpovědné za pocit (senzorická neuropatie), pohyb (motorická neuropatie) nebo obojí (senzomotorická neuropatie).

Může také ovlivnit autonomní nervy odpovědné za kontrolu funkcí, jako je trávení, močový měchýř, krevní tlak a srdeční frekvence.

Jaké jsou nejčastější příčiny polyneuropatie?

Některé případy polyneuropatie nemají žádnou známou příčinu. Ale samozřejmě jsou i známé faktory resp. onemocnění, která mohou polyneuropatii vyvolat.

  • Diabetes: To může být významným rizikovým faktorem, zejména pokud jsou hladiny glukózy v krvi špatně kontrolovány.
  • Přehnané pití alkoholu: Alkohol může poškodit nervovou tkáň a užívání alkoholu je často spojeno s nutričními nedostatky, které přispívají k neuropatii.
  • Bakteriální nebo virové infekce: Některé infekce mohou vést k neuropatii, včetně lymské boreliózy, pásového oparu, hepatitidy B, hepatitidy C a HIV.
  • Vystavení toxinům: Toxická neuropatie může být způsobena vystavením průmyslovým chemikáliím, jako je arsen, olovo, rtuť a thallium.
  • Užívání drog nebo chemikálií je také rizikovým faktorem.
  • Dědičné poruchy: Některé stavy, jako je Charcot-Marie-Toothova choroba, jsou formy dědičné neuropatie.
  • Hypotyreóza: Nedostatečně aktivní štítná žláza může vést k polyneuropatii, i když je to neobvyklé.
  • Uremická neuropatia je forma polyneuropatie, která postihuje lidi s onemocněním ledvin.
  • Onemocnění jater: Výzkum naznačuje, že periferní neuropatie je velmi častá u lidí s cirhózou jater.
  • Léky: Chemoterapie, spolu s některými léky používanými k léčbě HIV / AIDS, může způsobit neuropatii.
  • Zlá strava: Nedostatek vitamínů B-1, B-6, B-12 a E může vést k polyneuropatii, protože jsou životně důležité pro zdraví nervů.
  • Fyzická trauma nebo zranění: Opakovaný pohyb, jako je psaní , nebo nehoda a jiné zranění může poškodit periferní nervy.

Jak se tato nemoc projevuje?

Polyneuropatie a její projevy souvisejí s narušenou schopností nervů vést informace, čili dochází k poruchám citlivosti resp. snížení pocitů dotyku a bolesti.

Znáte ten pocit, když si během spánku přilehnete ruku a když se vzbudíte, máte husí kůži a pocit těžkých rukou, protože si ji v podstatě necítíte? Tak asi takto se cítí lidé, kterým odchází citlivost končetin. Nejvíce nebezpečné je to pro starší lidi, kterým vymizí citlivost nohou a stěžují si na těžké nohy. Právě v těchto případech může dojít k vážným úrazům.

Příznaky spojené se smyslovým poškozením nervů jsou:

  • brnění
  • necitlivost
  • potíže s používáním rukou nebo nohou
  • zvýšená bolest (jako je pálení, bodnutí a jiné)
  • neschopnost cítit bolest
  • neschopnost cítit změny teploty
  • nedostatečná koordinace
  • kožní a nehtové infekce
  • svalová slabost

Příznaky spojené s autonomním poškozením nervů zahrnují:

  • tepelnou intoleranci
  • neobvyklé pocení
  • problémy s močovým měchýřem nebo inkontinenci
  • zažívací problémy
  • závratě
  • poruchy krevního tlaku nebo pulsu
  • potíže s jídlem nebo polykáním
  • potíže s dýcháním
  • neschopnost cítit změny teploty
  • nedostatečná koordinace

Léčba

Lékařská terapie zahrnuje léky, které dokáží opravit určité nutriční nedostatky v těle a zmírnit tak příznaky polyneuropatie. K lékařské terapii se samozřejmě přidávají také lékařské procedury jako elektrická nervová stimulace, výměna plazmy nebo léčba imunitním globulinem.

Co se týče alternativní a doplňkové léčby, tak nejoblíbenější a velmi účinnou je akupunktura, masáž či meditace.

Oheň, který dokáže zmírnit zánět i bolest

Kapsaicin je látka, kterou obsahuje chilli papričky. Čím jsou štiplavější, tím více kapsaicinu obsahují.

Mnohé studie prokázaly, že tato látka pozitivně ovlivňuje různé druhy neuropatií, léčí nervová vlákna a doslova spálí nepříjemnou bolest a uvolňuje svaly, čímž podporuje pohyblivost a citlivost končetin.

Je více než důležité pro lidi s touto nervovou poruchou zařadit Kapsaicin nejen do jídelníčku, ale i do života ve formě přírodní kosmetiky.

V našem obchodě pro vás máme přírodní bylinné řešení Kapsamax balzámsložený z 11 aktivních bylin a s vysokým obsahem této léčivé látky Kapsaicinu, která výrazně ulevuje od příznaků polyneuropatie.

Pokud i vy patříte do skupiny lidí, jež sužuje polyneuropatie, zkuste bylinnou terapii nabitou silou přírody a žijte opět život bez bolestí!

PŘESLIČKA ROLNÍ

Název: Equisetum arvense

Výskyt: Jako plevel roste na polích, vlhkých loukách a někdy ji najdeme i při cestách.

Kvete: Rostlina roste hned po roztání sněhu až do podzimu.

Sběr: Sbíráme ji až když se začne rozvětvovat a nabývat tvar stromečku a může se sbírat dokud má pěknou zelenou barvu.

Použití: Silná vlastnost této léčivé bylinky jsou její močopudné účinky, čímž pomáhá při rozpouštění močových kamenů. Výborně čistí celý organismus co se dá přirovnat k velkému úklidu. Přeslička zabraňuje kornatění cév, zlepšuje činnost srdce a krevní oběh, pomáhá při dně, revmatismu a lámce. 

Další její léčivá vlastnost je, že účinně dokáže zastavit krvácení z ran, hemoroidů, ženských orgánů, zvracení krve a krvácení z nosu. Při používání přesličky si musíme dávat pozor na její dávkování a dobu jejího používání.

Při zevním použití má dobrý dezinfekční účinek. Používáme ji k omývání ekzémů a odstraňuje pocení nohou.

Recept:

Čajová směs pro rozpouštění ledvinových a močových kamenů:

  • nať přesličky 5(dílů)
  • nať libečku4
  • nať zlatobylu 5
  • nať břízy 4
  • nať truskavec ptačíh 3(díly)
  • nať kakostu 3
  • nať pýru 3
  • nať vřesu 2

2 lžíce směsi zalijeme 1,5l vroucí vody a necháme louhovat asi 15 min. Směs přecedíme a pijeme 3krát denně po třetině množství. Tento čaj se doporučuje užívat delší dobu - alespoň půl roku. Vždy po měsíční kůře přerušte alespoň na 2 týdny a pokračujte dál v užívání.

Bylinné čaje: 10 nejúčinnějších k posílení vašeho zdraví

Seznam 10 nejúčinnějších bylinných čajů pro řešení běžných zdravotních problémů

V dnešním uspěchaném světě často hledáme přírodní a udržitelné způsoby, jak se vypořádat s běžnými zdravotními problémy. Bylinné čaje nám nabízejí právě takovou možnost - jsou šetrné k životnímu prostředí, snadno dostupné a mnohdy velmi účinné. V následujícím seznamu se podíváme na 10 nejlepších bylinných čajů, které Vám pomohou vyřešit různé zdravotní potíže.

1. Mátový čaj: Máta má skvělé účinky na trávicí systém a její konzumace může napomoci při nadýmání, křečích a nevolnosti. Navíc působí jako osvěžující stimulant, který dodá energii do vašeho dne a pomáhá při hubnutí.

2. Heřmánkový čaj: Heřmánkový čaj je známý pro své uklidňující účinky na nervový systém a také pro zmírňování bolesti hlavy. Jeho protizánětlivé vlastnosti mohou také pomoci při zánětech v ústech, při zubních bolestech nebo hemoroidech.

3. Zázvorový čaj: Zázvor je oblíbeným prostředkem proti nevolnosti, zvláště při cestování nebo těhotenství. Jeho antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti mohou také pomoci při boji s nachlazením a chřipkou.

4. Čaj z echinacey: Tato bylina je známá pro své imunitu posilující účinky. Pravidelné pití čaje z echinacey může pomoci posílit vaši obranyschopnost organismu a snížit riziko nachlazení a chřipky.

5. Šalvějový čaj: Šalvěj má dlouhou historii používání jako léčivá rostlina, zejména pro zmírňování potíží s dýchacím ústrojím. Čaj ze šalvěje může být užitečný pro astmatiky, pomáhá uvolnit dýchací cesty a zmírnit kašel.

6. Levandulový čaj: Levandule je populárním lékem na stres a nespavost. Pití levandulového čaje před spaním Vám může pomoci usnout rychleji a prohloubit váš spánek.

7. Kopřivový čaj: Kopřiva je bohatá na vitamíny a minerály, které mohou posílit imunitní systém a podpořit zdravou pokožku. Čaj z kopřivy také pomáhá při detoxikaci organismu a podporuje trávení.

8. Čaj z kořene pampelišky: Pampeleiška je známá pro své diuretické vlastnosti, což znamená, že pomáhá tělu zbavit se nadbytečné vody a toxinů. Tento čaj může být užitečný při hubnutí, snižování otoků a při kožních problémech.

9. Čaj z červeného jetele: Jetel obsahuje fytoestrogeny, které mohou pomoci ženám při menopauze zmírnit některé jejich příznaky, jako jsou návaly horka nebo nespavost.

10. Bylinný čaj s kozlíkem lékařským: Kozlík je silným sedativem a uklidňujícím prostředkem, který může pomoci při úzkosti nebo nespavosti. Je důležité dbát na dávkování, protože kozlík ve velkém množství může vyvolat nevolnost nebo bolest hlavy.

Ať už trpíte stresem, potřebujete povzbudit svůj imunitní systém nebo chcete jen posilnit své zdraví přirozenou cestou, bylinné čaje jsou skvělým řešením. Vyzkoušejte některý z výše uvedených čajů a užijte si jejich blahodárné účinky na vaše tělo i mysl!

Jak snížit stres pomocí přírodních bylinných doplňků

V současné době můžeme čelit stresu mnoha způsoby a přírodní bylinné doplňky proti stresu představují jedno z nejefektivnějších přirozených řešení. Způsobuje ho nejen nadměrná práce, ale také rychlé tempo života, problémy v osobním životě, nedostatek odpočinku, nemoci a mnoho dalších faktorů. Stres je přirozenou reakcí naší tělesné i duševní stránky, která nás připravuje na náročné situace. Ale co se stane, když je stresu příliš mnoho a my ho už nezvládáme?

Nemusíme hned sáhnout po lécích, existují i přírodní bylinné doplňky, které nám mohou pomoci lépe se vyrovnat se stresem. Bylinky mají tu výhodu, že působí přirozeně, nezpůsobují nežádoucí vedlejší účinky a navíc mohou poskytnout další zdravotní benefity.

Proč bylinky pomáhají při stresu?

Byliny obsahují účinné látky, které působí na naše tělo a mysl a pomáhají nám zvládat stres. Tyto látky mohou například uklidňovat nervový systém, podporovat spánek nebo zlepšovat náladu. Bylinky často podporují naše zažívání, které stres může narušit.

Které bylinky pomáhají při stresu?

Rostliny jako třezalka tečkovaná, levandule, meduňka, chmel, heřmánek, šalvěj nebo valeriána mají uklidňující účinky a pomáhají nám lépe zvládat stresové situace. Mnohé z nich se dají konzumovat ve formě čajů, tinktur nebo výživových doplňků.

Čaje z těchto bylin můžeme pít během dne pro celkové uklidnění nebo před spaním pro lepší spánek. Sirupy a výživové doplňky jsou pak vhodné pro pravidelné užívání, které nám pomůže lépe se vyrovnat se stresem v dlouhodobějším horizontu.

Prevence stresu

Kromě toho, že užíváte byliny, byste měli také aktivně bojovat proti stresu. To znamená najít si čas na odpočinek a relaxaci, pravidelně cvičit, stravovat se zdravě a dostatečně spát. Také je dobré se naučit techniky na zvládání stresu, jako je meditace, autogenní trénink nebo jóga. Musíte si uvědomit, co vám stres dělá a snažit se tyto faktory redukovat.

Přírodní bylinné doplňky tak mohou být účinným pomocníkem v boji proti stresu, ale je také důležité pracovat na jeho prevenci a udržování celkového zdraví a pohody.

Tyto potraviny Vás zbaví ekzému

Ekzém a dermatitida jsou kožní onemocnění, které způsobují na pokožce zapálení, svědění a vysušují pokožku. Tyto příznaky se většinou dostaví jako reakce organismu na alergen. Více o příčinách vzniku ekzémů jsme psali v článku Ekzému | příčiny, příznaky a formy.

Léky, které v dnešní době používáme na ekzémy jsou antibiotika, antihistaminika a kortikosteroidy, které provázejí různé nežádoucí účinky. Někdy stačí, když upravíme naší životosprávu a zařadíme do jídelníčku jiné potraviny a některé vyloučíme. Měli bychom hlavně zvýšit příjem omega 3 kyselin, kyseliny gama-linoleové, ovoce a zeleniny. Pojďme si tyto potraviny rozebrat a povědět si něco o nich v spojitosti s ekzémy.

POTRAVINY, KTERÉ POTLAČUJÍ EKZÉM

Omega-3 mastné kyseliny: příznivě působí na metabolismus tuků, které často bývají spouštěčem ekzému, nebo jiných kožních onemocnění. Do stravy bychom proto měli přidat více potravin, které obsahují esenciální mastné kyseliny jako právě omega 3 kyseliny. Najdeme je hlavně v rybách (tuňák, losos, makrela), ale i v ořeších, řasách a sledích.

Kyselina gama-linoleová: 

obsahuje metabolit, který je odpovědný za vyrovnávání a modulování nášeho imunitního systému. Tuto účinnou látku můžeme najít v pupalkovém oleji ale i černém rybízu. Jedno z oficiálních léčiv je i pupalkový olej (extrahovaný z pupalky dvouleté).

Ovoce a zelenina:

jsou prospěšné pro naše zdraví nejen při ekzémech, ale celkově pro náš organismus. Konzumovat bychom měli potraviny, které mají vysoký obsah složky beta-karoten, případně provitamín A. Mají výborné účinky při léčení zánětlivých kožních onemocnění.

Tmavozelená zelenina velmi dobře čistí krev a toxiny odpovědné za vznik vyrážek. Do jídelníčku bychom ještě měli zahrnout mrkev, řepu a špenát. Doplnění těchto potravin ekzému uleví.

Nezapomeňte sa vyhnout potravinovým alergenům, ke kterým patří hlavně mléko, sója, pšenice, vejce a ořechy. Potraviny, které mohou ekzémy zhoršit patří rajčata, kukuřice a citrusy. Poškodit nám může také rafinovaný cukr a potraviny, které obsahují nasycené tuky, ale i káva může působit na zhoršení ekzému.

Ovesné vločky:

ovesné vločky používáme jako přísadu do koupele takzvaná „koupel z ovesných vloček.“ Tuto koupel si připravíme jednoduše. Stačí nám jedno balení ovesných vloček (neochucených) většinou 400g, které rozdrtíme na prášek a nasypeme do vody. Vodu s práškem z ovesných vloček mícháme a v případě, když se nám vytvoří hrudky je potřebné je rozdrtit. V této koupeli zůstaneme přibližně 15 minut a osušíme se jemným ručníkem. Koupel praktikujeme aspoň 2 krát týdně. Při aplikování této koupele pro děti použijeme jen třetinu balení vloček.

Jablečný ocet:

používal se už v dávných dobách pro zlepšení zdraví. Dobře ale působí i na ekzémy, kde ho můžeme použít různými způsoby. Prvním je zředění s vodou. Jednu polévkovou lžíci zředíme s 4 dcl vody(vlažné) případně můžeme použít džus. Tento nápoj pijeme vždy aspoň půl hodiny před hlavním jídlem.

Další varianta je koupel, kterou si připravíme použitím dvou pohárů jablečného octu a v koupeli zůstaneme alespoň 15 až 30 minut. Použít jí můžeme i přímo na postižené místo, kde rozředime lžíci jablečného octu spolu s ½ sklenicí vody a aplikujeme zalitím nebo nastříkáním na ekzém vícekrát denně.

Slanina:

v případě použití musí být neuzená – syrová. Na postižené místo používáme slaninový peeling, kde pokrajenou slaninu potřeme jedlou sodou. Následně třeme šupinatou pokožku dokud nezmizí, ale netřeme silně ani nepřitlačíme. Když nám šupinatá pokožka zmizí, slaninu umyjeme a usušíme. Následně tuto slaninu dáme na ošetřená místa, kde jí necháme alespoň 15 minut. Potom místo opláchneme a omyjeme hydratačním mýdlem.

Vepřové sádlo:

je výborné na promaštění suché ale i ekzematické pokožky díky mastné konzistenci. Zvláčňuje a zjemňuje pokožku a také působí regenerativně a upokojivě.

Brambory:

oloupeme syrové brambory, které najemno nastrouháme. Následně do gázy zabalíme přiměřené množství tak, abychom dosáhli vytvoření polštářku, který přiložíme na ekzém. Pro upevnění obvážeme nejlépe obvazem a necháme působit alespoň 2 hodiny.

Pomerančová kůra:

Jde o velmi jednoduchý způsob použití, kde kůru oloupaného pomeranče přikládáme na ekzém a necháme působit celou noc. Aby kůra z postiženého místa nesklouzla je dobré jí obvázat nejlépe obvazem.

Všechny vitamíny potřebné na léčbu ekzémů obsahuje jedinečný výživový doplněk Vitasoft. Obsahuje kombinaci vitamínů ve vysokých dávkách, které pokožce dodávají všechny potřebné živiny, a tak pomáhají v její přirozené regeneraci.

Další účinnou variantou je bylinný balzám Dermasoft na léčbu ekzémů.

Kokosový olej a cukrovka: Přírodní cesta k zdraví

Trápí vás cukrovka? Víte o tom, že kokosový olej, maliny nebo citrony dokáží pomoci optimalizovat hladinu cukru v krvi? 

CO JE KOKOSOVÝ OLEJ A PROČ HO POUŽÍVAT I V KUCHYNI?

Kokosový olej je rostlinný olej získávaný z jader zralých kokosových ořechů. Jeho oblíbenost stoupá, hlavě pro jeho účinky a možnosti uplatnění. Kokosový olej se využívá v medicíně, potravinářství, ale i gastronomii.

Konzumace kokosového oleje má mnohé příznivé účinky na lidský organismus. Studie z roku 2008 Trusted Source zjistila, že lidé, kteří konzumovali tuky se středně dlouhým řetězcem jako  kokosový olej, jako součást plánu na hubnutí, ztratili více tuku než účastníci, kteří používali jiné druhy olejů.

Díky kokosovému oleji používaném v kuchyni dokáže organismus lépe absorbovat látky jako vápník, hořčík, vitamín B, vitamíny rozpustné v tucích (např. A, D, E a vitamín K a beta-karoten) nebo některé aminokyseliny (např. proteiny). Kokosový olej je jedním z nejzdravějších tuků bohatých na antioxidanty.

Olej však třeba přidávat do jídelníčku s mírou!

KOKOSOVÝ OLEJ A CUKROVKA

Pokud vás trápí cukrovka, kokosový olej by měl být vaším “partnerem” při vaření. Kokosový olej totiž při vstřebávání nepotřebuje enzym pankreasu - inzulín. Kokosový olej tak dokáže mít příznivý  vliv na příznaky cukrovky a může pomoci udržet optimální hladinu cukru v krvi.

Kokosový olej je velmi vyhledávaný i při dietách. Všichni, kteří trpí cukrovkou ví, že udržení optimální váhy je klíčové pro dobrý zdravotní stav, proto je velmi vhodné zařadit do jídelníčku kokosový olej. Díky němu dokážete zhubnout a rychle spálit tuky. Můžete na něm dusit zeleninu, maso nebo používat ho v tekuté formě do pečení.

Kokosový olej může pomoci

  • tělu zbavit se škodlivin
  • udržovat optimální hladinu cholesterolu
  • udržovat zdravé a pružné cévy
  • při cukrovce – diabetes typu II.
  • bojovat proti virům díky kyselině laurové

OPTIMÁLNÍ HLADINA CUKRU V KRVI PŘÍRODNÍ CESTOU

Kromě kokosového oleje můžete svou hladinu cukru v krvi ustrážit i dalšími potravinami. Velmi vhodné je péct a vařit s nízkosacharidovou moukou. Ta představuje přírodní alternativu pro diabetiky.

Dobré je také pít bylinné čaje na cukrovku. Ty dokáží odbourat cholesterol a nastartovat proces přirozené regenerace. Do svého jídelníčku vhodného i při cukrovce můžete zařadit jídla bohatá na bílkoviny a vlákninu, nízkotučné sýry nebo zeleninu.

Jak se stravovat při cukrovce

Cukrovka resp. hyperglykemie je zvýšené množství cukru v krvi. Při cukrovce je potřebné upravit i své stravovací návyky, jde vlastně o dietu. Je potřebné snížit příjem nasycených tuků. Ty jsou převážně živočíšného původu jako slanina, sádlo, lůj, vnitřnosti a podobně. Naopak zvýšit příjem mononasycených kyselin jako olivový olej.

Je taky důležité přijímat velké množství omega 3 nenasycených mastných kyselin. Omega 3 prospívá k správné funkci kardiovaskulárního systému, regeneruje endotel, co je nutné nebo při cukrovce se extrémně poškozuje, a taky podporuje pružnost cév. Omega 3 sa nachází hlavně v rybách a mořských živočiších.

Příznivé je i snížení příjmu cholesterolu na méně než 300mg za den. Nejvíce cholesterolu obsahují potraviny jako vaječný žloutek a vnitřnosti (mozek, játra, ledviny, plíce).

SACHARIDY A KOMPLEXNÍ CUKRY

Pokud máte hyperglykemii, ve vaší stravě nesmí chýbět komplexní sacharidy. Jednoduše řečeno složené cukry. Ty by měli tvořit 55% denního energetického příjmu.

Mezi komplexní sacharidy zařazujeme celozrnné potraviny, všechny druhy zeleniny a ovesné vločky. Na sladění je vhodná stévie. Ovoce si třeba vybírat podle glykemického indexu. Ideálně s nízkým až středním glykemickým indexem:

  • citrony,
  • maliny,
  • brusinky,
  • broskve,
  • grepy,
  • jahody.

Poslední zásadou je zvýšení obsahu vlákniny v stravě na 25 – 35g denně. Pomáha nám vázat cukr, podporuje hladký přechod stravy, čistí trávicí systém a tím ho detoxikuje. Nachází se v ovoci, zelenině, strukovinách, ovesných vločkách, ořeších a obilovinách.

Živina pro diabetiky

Chrom má velmi důležitou úlohu pro diabetiky, protože podporuje funkci inzulínu. To znamená, že chrom je potřebný pro metabolismus tuků, bílkovin a uhlohydrátů.

Chrom je potřebný pro udržení zdravých funkcí těla, ale jen v malém množství. Používá se 1 – 3%, přičemž zbytek se vyloučí. Najít ho můžeme v:

  • celozrnném chlebu,
  • kávě,
  • brokolici,
  • víně,
  • zelené fazolce.

Konzumace většího množství rafinovaných uhlohydrátů není vhodná, protože cukr vede k vyčerpávaní chromu z našeho těla. Naopak vitamín C a niacín (vitamín B3) mohou zlepšit vstřebávání chromu.

Mezi možné příznaky nedostatku chromu patří poruchy metabolismu uhlohydrátů, únava, nervozita a poruchy nálad. V dlouhodobějším horizoňte může být nedostatek chromu spojený s vývojem cukrovky. Riziko nedostatku chromu je běžnější u starších pacientů, ale může k tomu vést i infekce nebo stres. 

NĚKTERÉ DOBRÉ RADY PRO DIETU DIABETIKŮ:

  • Vyvarujte se jídlům rychlého občerstvení nebo tzv. fastfoodům.
  • Několikrát denně (5-6) bychom měli konzumovat potraviny obsahující uhlohydráty.
  • Je lepší vybírat si výrobky s vyšším obsahem vlákniny z obilí a celozrnné mouky.
  • Spotřeba tvrdé pšenice je výhodnější, jelikož má nižší glykemický index.
  • Zeleninu můžeme konzumovat v hojnějším počtu. Pomalu zvyšuje hodnotu cukru v krvi.
  • Při středně větších jídlech je možné zároveň konzumovat i ovoce a to v rozmezí 15 až 20 dkg.
  • Mléko bychom měli konzumovat maximálně 2 dl a to jednorázově.
  • Na snídani si můžeme dopřát kefír, jogurt, sýr nebo tvaroh.
  • Když diabetik konzumuje hodně zeleniny, salátu, ovoce a hnědého chleba místo bílého zvyšuje se optimální úroveň příjmu vlákniny.
  • Denní cvičení je nezbytně důležité.
Vytvořil Shoptet | Design Shoptak.cz.