Toto je 5 hlavních faktorů, které vyvolávají dnavý záchvat

Stává se vám, že se v noci vzbudíte na nesnesitelnou bolest kloubu na palci na noze? Pak byste měli vědět, že se jedná o jeden z příznaků dny, která je v rozvinutých zemích na vzestupu. V Americe se počet lidí trpících dnou za posledních dvacet let zdvojnásobil. Dnavý záchvat začíná náhle a postihuje jeden kloub, zpravidla metatarzofalangeální, tedy kloub uložený mezi přednártovými kostmi a prvními články prstů na nohou. Nesnesitelnou bolestí mohou být zasaženy i jiné klouby, například kotník nebo koleno. V této fázi se dnavý záchvat označuje jako monoartritida.

Dnavý záchvat je charakterizován především ukrutnou bolestí. Jeho příznaky může zmírnit čaj Flow a Master Balm. Čaj s obsahem speciálně vybraných bylinek stabilizuje hladinu kyseliny močové v těle a Master Balzám přináší úlevu od bolesti. Najdete je společně v Maxi balíčku na dnu.

Podle statistik trpí dnou častěji muži, avšak stále více jsou tímto onemocněním ohroženy i ženy po menopauze. Příčinou jsou nejen genetické faktory, ale také nezdravá strava, obezita a sedavý způsob života.

Projevy dnavého záchvatu

Akutní dnavý záchvat charakterizuje vysoká míra bolesti postiženého kloubu, kterou doprovází otok. Kůže je zarudlá. Onemocnění v tomto stadiu probíhá v epizodách a odezní přirozeně do 10 až 14 dnů.

Pokud se dnavý záchvat opakuje, počet postižených kloubů narůstá a dochází k polyartritidě, kdy je onemocněním zasaženo více než 5 kloubů.

Rizikem u dny je vznik ledvinových kamenů jako důsledek hromadění kyseliny močové v organismu. Ve vážných případech mohou způsobit selhání ledvin. Hrozí také vyšší riziko vzniku diagnóz, jako srdeční nemoci nebo rakovina.

Proč dna bolí? 5 hlavních faktorů dnavého záchvatu

Dna je označována jako komplexní forma artritidy. Příčinou bolesti je nahromadění krystalků kyseliny močové v kloubech. Ta je zodpovědná za bolest i vzniklý zánět. Zmírnění dny je možné eliminací určitých potravin nebo léků, jako například aspirinu.

Jaké faktory jsou zodpovědné za vznik dnavého záchvatu?

Puriny v potravinách

K produkci kyseliny močové dochází v důsledku rozkládání purinů. Puriny se běžně nacházejí v potravinách, jako jsou maso, mořské plody, luštěniny, alkohol, fruktóza, droždí a některé druhy zeleniny. I proto se říká, že dnavý záchvat je nepříjemným společníkem z vašeho talíře.

Obezita

Obezita představuje významný rizikový faktor při mnoha onemocněních, včetně dny. Máte-li kila navíc, v organismu vzniká více kyseliny močové, kterou ledviny nemusí stíhat odstranit.

Léky

Je dokázáno, že některé léky, jako například aspirin, diuretika nebo léky pro léčbu autoimunitních onemocnění a Parkinsonovy choroby mohou způsobit dnu.

Genetická predispozice

Statistiky neudávají přesná čísla, do jaké míry jsou za dnu zodpovědné geny. Abnormality určitých genů však mohou dnu způsobit. Dobrou zprávou je, že existuje epigenetika. Mluví o tom, že to, zda se určitý gen „zapne“ nebo ne, a způsobí onemocnění, dokáže člověk do velké míry ovlivnit, například životním stylem.

Jiná onemocnění

Riziko vzniku dny a dnavého záchvatu zvyšují i ​​některá onemocnění, jako například cukrovka, hypertenze, ischemická choroba srdeční, lupénka, hemolytická anémie a další.

Léčba dnavého záchvatu

Dnavý záchvat je signálem, který byste neměli podceňovat. Dna vyžaduje léčbu a změny v životním stylu. Pokud budete tyto symptomy ignorovat, s největší pravděpodobností dojde k častějším, bolestivějším a delším dnavým záchvatům. Jak léčit dnavý záchvat?

Konvenční léčba dnavého záchvatu spočívá v užívání léků, mezi něž patří nesteroidní protizánětlivé léky, kolchicin, kortikosteroidy, léky snižující hladinu kyseliny močové v těle a další.

Mezi přírodní prostředky, které mohou přinést úlevu od dny, patří třešně, extrakt ze semen celeru, káva, vitamín C a kurkuma.

Podle jedné ze studií dokáže konzumace třešní dva dny po sobě snížit opakující se záchvaty o 35 procent. V kombinaci s alopurinolem až o 75 procent. Pití čerstvé třešňové šťávy tedy může přinést úlevu.

Výtažek ze semen celeru a káva rovněž pomáhají vylučovat kyselinu močovou z těla. Kurkuma a vitamín C působí protizánětlivě.

Samozřejmě, důležité je minimalizovat konzumaci potravin bohatých na puriny,tedy snížit množství masa, sladkého pečiva, mořských plodů, droždí, špenátu, chřestu, fazolí, čočky, hub a hrachu v jídelníčku.

Pozor i na potraviny s obsahem oxalátů (šťavelanů) jako špenát, rebarboru, červenou řepu, ořechy, čokoládu, černý čaj, pšeničné otruby a jahody.

Problémy mohou způsobit i běžné alergeny, jako laktóza, lepek nebo aditiva v potravinách. U dny je důležité eliminovat i vysoce průmyslově zpracované potraviny v jídelníčku.

Zdroje:

https://www.niams.nih.gov/health_info/gout/

http://www.webmd.com/arthritis/news/20101110/gout-cases-on-the-rise-in-u-s#1)

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1820473

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22787006

https://www.solen.sk/storage/file/article/f547facc275bda96bbe065dfd5be41ee.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22648933

https://www.niams.nih.gov/health_info/gout/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3510330/

http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/basics/alternative-medicine/con-20019400

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.