Toto jste o kopru určitě nevěděli…

Toto jste o kopru určitě nevěděli…

Toto jste o kopru určitě nevěděli…

 

Kopr a jeho jedinečné léčivé účinky

Kopr je úžasná bylinka s množstvím prospěšných účinků. Podívejme se na ty nejužitečnější…


Kopr má významný hypoglykemický účinek. Tento „přírodní inzulín“ snižuje hladinu cholesterolu v krvi a napomáhá udržet silné zuby a kosti. Je také výborný pro zvýšení svalové hmoty.

Konzumováním sirového kopru získáváme cenné antioxidanty a vitamín C.
Kopr obsahuje i: vitamín A, riboflavín, vitamíny B1, B2, B3, B6 a E vitamíny. Aby toho nebylo málo, je bohatý i na kyselinu listovou, pektin, vápnik, železo, měď, hořčík, draslík, fosfor, zinek a velké množství vlákniny.

Pozitivní efekty kopru na trávení jsou dnes dobře známé, ale také působí jako diuretikum, má sedativníantibakteriální účinky.
Antibakteriální účinek je tak silný, že je schopný minimalizovat růst škodlivých baktérií v střevech.

Kopr můžeme konzumovat čerstvý nebo jako čaj. Koprový čaj je používaný v lidovém léčitelství proti škytavce, bolestem hlavy, černému kašli a „proti opici.“


Kopr rozšiřuje vencovité (koronární) tepny, a tak zlepšuje průtok krve do srdce, snižuje krevní tlak a doporučuje se i při angíně pectoris. Kromě toho zvyšuje i chuť do jídla a působí proti nadýmání

Je účinný i proti kašli a u žen po porodě stimuluje laktaci.
Mohli bychom ještě dlouho jmenovat všechny pozitivní účinky kopru, ale důležité je, aby se stal pravidelnou součástí naší stravy.