Dobré rady pro diabetiky

Dobré rady pro diabetiky

Rady při stravování diabetiků

 

V předešlém článku jsme psali jako se stravovat při cukrovce. Dnes si o stravování povíme něco více a uvedeme i několik příkladů. Pro diabetiky není strava jen dietou, ale je to životní styl. Pokud máte doma v rodině diabetika je dobré vědět co může a nemůže konzumovat.

Některé dobré rady pro dietu diabetiků:

  • Vyvarujte se jídlům rýchlého občerstvení nebo tzv. Fastfoodům.
  • Několikrát denně(5-6) bychom měli konzumovat potraviny obsahující uhlohydráty.
  • Na snídani bychom měli konzumovat méně sacharidů než na oběd nebo večer. Pokud máme stanovené tři hlavní jídla, největší obsah sacharidů by měl být na oběd, ne na snídani nebo večeři.
  • Vyvarujte se těmto potravinám: glukóza, maltóza, sacharóza, med, džemy, zavařeniny, kompoty, sladkosti, pečivo, sladké nealkoholické nápoje, čokoláda nebo zmrzlina.
  • Další skupina potravin, kterým bychom se měli vyvarovat jsou potraviny s vyšším obsahem škrobu jako např. Pšenice, ječmen, žito, rýže a proso.
  • Je lepší vybírat si výrobky s vyšším obsahem vlákniny z obilí a celozrnné mouky.
  • Spotřeba tvrdé pšenice je výhodnější, jelikož má nižší glykemický index.
  • Zeleninu můžeme konzumovat v hojnějším počtě. Pomalu zvyšuje hodnotu cukru v krvi.
  • Při středně větších jídlech je možné zároveň konzumovat i ovoce a to v rozmezí 15 až 20 dkg.
  • Mléko bychom měli konzumovat maximálně 2 dl a to jednorázově. Např. Na snídani si můžeme dopřát kefír, jogurt, sýr nebo tvaroh.
  • Když diabetik konzumuje hodně zeleniny, salátu, ovoce a hnědého chleba místo bílého zvyšuje se optimální úroveň příjmu vlákniny.
  • Vyvarovat bychom se měli i masovým výrobkům, které jsou bohaté na tuky(hydina, vepřové maso, salámy, klobásy). Úprava masa se doporučuje spíše pečením v páře nebo vařením bez tuků.
  • Denní cvičení je nevyhnutelně důležité.

Ďalším obohatěním stravování je i náš čaj Diamel, který je určený právě pro diabetiky. Je vyrobený ze speciálně vybraných léčivých bylin.