Dobré rady pro diabetiky

stravovani-u-diabetiku-hillvital

Rady při stravování diabetiků

V předešlém článku jsme psali jako se stravovat při cukrovce. Dnes si o stravování povíme něco více a uvedeme i několik příkladů. Pro diabetiky není strava jen dietou, ale je to životní styl. Pokud máte doma v rodině diabetika je dobré vědět co může a nemůže konzumovat.

Některé dobré rady pro dietu diabetiků:

  • Vyvarujte se jídlům rýchlého občerstvení nebo tzv. fastfoodům.
  • Několikrát denně (5-6) bychom měli konzumovat potraviny obsahující uhlohydráty.
  • Je lepší vybírat si výrobky s vyšším obsahem vlákniny z obilí a celozrnné mouky.
  • Spotřeba tvrdé pšenice je výhodnější, jelikož má nižší glykemický index.
  • Zeleninu můžeme konzumovat v hojnějším počtě. Pomalu zvyšuje hodnotu cukru v krvi.
  • Při středně větších jídlech je možné zároveň konzumovat i ovoce a to v rozmezí 15 až 20 dkg.
  • Mléko bychom měli konzumovat maximálně 2 dl a to jednorázově.
  • Na snídani si můžeme dopřát kefír, jogurt, sýr nebo tvaroh.
  • Když diabetik konzumuje hodně zeleniny, salátu, ovoce a hnědého chleba místo bílého zvyšuje se optimální úroveň příjmu vlákniny.
  • Denní cvičení je nevyhnutelně důležité.

Ďalším obohatěním stravování je i náš čaj Diamel, který je určený právě pro diabetiky. Je vyrobený ze speciálně vybraných léčivých bylin.

Čemu se vyvarovat?

Na snídani bychom měli konzumovat méně sacharidů než na oběd nebo večer. Největší obsah sacharidů by měl být na oběd. Vyvarujte se těmto potravinám: glukóza, maltóza, sacharóza, med, džemy, zavařeniny, kompoty, sladkosti, pečivo, sladké nealkoholické nápoje, čokoláda nebo zmrzlina. 

Další skupina potravin, kterým bychom se měli vyvarovat jsou potraviny s vyšším obsahem škrobu jako např. pšenice, ječmen, žito, rýže a proso. Vyvarovat bychom se měli i masovým výrobkům, které jsou bohaté na tuky (hydina, vepřové maso, salámy, klobásy). Úprava masa se doporučuje spíše pečením v páře nebo vařením bez tuků.