Proč vzniká cukrovka

proc-vznika-cukrovka-hillvital

Příčiny vzniku cukrovky(diabetesu)

O nebezpečí spojené s cukrovkou jsme si už povídali v předešlých článcích. Dnes se budeme věnovať otázce, proč cukrovka vzniká. Najčastější důvod vzniku cukrovky je výběr nesprávné snídaně.

Není dobré mít na snídani potraviny s vysokým glykemickým indexem nebo sladké. Dnes běžně dětem dáváme na snídani kakao, sladké cereálie, bílé pečivo a pod. To jsou všechno rychlé cukry. Tyto potraviny se na snídani nedoporučují.

Lidé nepoznají svoje biologické hodiny. Nevědí, že pankreas, který nám produkuje inzulín, a slezina pracují od 9-té hodiny do 11-té hodiny. V té době tělo nejlépe zpracovává cukry. Takže do 9té bychom neměli jíst nic sladké.

Mezi nejčastější varovné příznaky patří:

  • neustálá žízeň,
  • nadměrný příjem tekutin,
  • nadměrné močení,
  • vyčerpanost,
  • únava,
  • hlad,
  • svědění těla.

Komplexnější rady ohledně stravování najdete tu.

Jaké jsou rizikové faktory vzniku cukrovky

Genetika, teda dědičnost. Dědičnost cukrovky víme ovlyvnit stravou, protože nedědíme nemoc, ale zlé stravovací návyky. Dále je to

  • přejidání se,
  • nedostatek pohybu,
  • obezita,
  • stres,
  • kouření,
  • faktory venkovního prostředí.

Všechny tyto faktory víme ovlyvnit. Dokonce i stres. Když je naše tělo v strese, tak rychleji pracuje. Naše srdce rychleji bije, orgány rychle pracují a tím se rychleji opotřebují a stárnou. Proto, když je naše tělo v strese potřebujeme ho více doživit, doživit nervové buňky a změnit myšlení na pozitivní.