Proč vzniká cukrovka

Proč vzniká cukrovka

Příčiny vzniku cukrovky(diabetesu)

 

O nebezpečí spojené s cukrovkou jsme si už povídali v předešlých článcích. Dnes se budeme věnovať otázce, proč cukrovka vzniká. Najčastější důvod vzniku cukrovky je výběr nesprávné snídaně.


Není dobré mít na snídani potraviny s vysokým glykemickým indexem nebo sladké. Dnes běžně dětem dáváme na snídani kakao, sladké cereálie, bílé pečivo s džemem anebo čokoládovými pomazánkami a pod. To jsou všechno rychlé cukry. Osobně mi utkvěl v paměti názor jednoho doktora na školení, že dnes si rodiče z vlastních dětí budují budoucí cukrovkáře (diabetiky). Lidé nepoznají svoje biologické hodiny. Nevědí, že pankreas, který nám produkuje inzulín, a slezina pracují od 9-té hodiny do 11-té hodiny. V té době tělo nejlépe zpracovává cukry. Takže do 9té bychom neměli jíst nic sladké. Mezi nejčastější varovné příznaky patří neustálá žízeň, s tím spojený nadměrný příjem tekutin, nadměrné močení, vyčerpanost, únava, hlad a svědění těla. Komplexnější rady ohledně stravování najdete v článcích „Dobré rady pro diabetiky“ nebo „ Lékař Vám neřekl, co jíst při cukrovce“.

Jaké jsou rizikové faktory vzniku cukrovky


Genetika, teda dědičnost. Dědičnost cukrovky víme ovlyvnit stravou, protože nedědíme nemoc, ale zlé stravovací návyky. Dále je to přejidání se, nedostatek pohybu, obezita, stres, kouření a některé faktory venkovního prostředí. Všechny tyto faktory víme ovlyvnit. Dokonce i stres. Když je naše tělo v strese, tak rychleji pracuje. Naše srdce rychleji bije, orgány rychle pracují a tím se rychleji opotřebují a stárnou. Proto, když je naše tělo v strese potřebujeme ho více doživit, doživit nervové buňky a změnit myšlení na pozitivní.