Lekář vám neřekl, co jíst při cukrovce?

Lekář vám neřekl, co jíst při cukrovce?

Jak se stravovat při cukrovce

 

Při cukrovce je potřebné upravit i svoje stravovací návyky, jde vlastně o dietu. Co je cukrovka jsme psali v předešlém článku Co znamená cukrovka. Je potřebné snížit příjem nasycených tuků. Ty jsou převážně živočíšného původu jako slanina, sádlo, lůj, vnitřnosti a podobně. Naopak zvýšit příjem mononasycených kyselin jako olivový olej.
Je taky důležité přijímat velké množství Omega 3 nenasycených mastných kyselin. Omega 3 prospívá k správné funkci srdcovo-cévního systému, regeneruje endotel, co je nutné nebo při cukrovce se extrémně poškozuje, a taky podporuje pružnost cév. Omega 3 sa nachází hlavně v rybách a mořských živočiších.


Příznivé je i snížení příjmu cholesterolu na méně jako 300mg za den. Nejvíce cholesterolu obsahují potraviny jako vaječný žĺoutek a vnitřnosti (mozek, játra, ledviny, plíce)

Sacharidy a komplexní cukry


Pokud máte hyperglykemii, ve vaší stravě nesmí chýbět komplexní sacharidy. Jednoduše řečeno složené cukry. Ty by měli tvořit 55% denního energetického příjmu.
Mezi komplexní sacharidy zařazujeme celozrnné potraviny, všechny druhy zeleniny a ovesné vločky. Na sladění je vhodná stévie. Ovoce si třeba vybírat podle glykemického indexu. Ideálně s nízkym až středním glykemickým indexem. ( Citróny, maliny, brusinky, broskve, grepy, jahody a podobně).


Poslední zásadou je zvýšení obsahu vlákniny v stravě na 25 – 35g denně. Pomáha nám vázat cukr, podporuje hladký přechod stravy, čistí trávicí systém a tím ho detoxikuje. Nachází se v ovoci, zelenině, strukovinách, ovesných vločkách, oreších a obilovinách.