Lekář vám neřekl, co jíst při cukrovce?

lekar-vam-nerekl-co-jist-pri-cukrovce-hillvital

Jak se stravovat při cukrovce

Cukrovka resp. hyperglykemie je zvýšené množství cukru v krvi. Při cukrovce je potřebné upravit i svoje stravovací návyky, jde vlastně o dietu. Je potřebné snížit příjem nasycených tuků. Ty jsou převážně živočíšného původu jako slanina, sádlo, lůj, vnitřnosti a podobně. Naopak zvýšit příjem mononasycených kyselin jako olivový olej.

Je taky důležité přijímat velké množství omega 3 nenasycených mastných kyselin. Omega 3 prospívá k správné funkci srdcovo-cévního systému, regeneruje endotel, co je nutné nebo při cukrovce se extrémně poškozuje, a taky podporuje pružnost cév. Omega 3 sa nachází hlavně v rybách a mořských živočiších.

Příznivé je i snížení příjmu cholesterolu na méně jako 300mg za den. Nejvíce cholesterolu obsahují potraviny jako vaječný žĺoutek a vnitřnosti (mozek, játra, ledviny, plíce).

Sacharidy a komplexní cukry

Pokud máte hyperglykemii, ve vaší stravě nesmí chýbět komplexní sacharidy. Jednoduše řečeno složené cukry. Ty by měli tvořit 55% denního energetického příjmu.

Mezi komplexní sacharidy zařazujeme celozrnné potraviny, všechny druhy zeleniny a ovesné vločky. Na sladění je vhodná stévie. Ovoce si třeba vybírat podle glykemického indexu. Ideálně s nízkym až středním glykemickým indexem:

  • citróny,
  • maliny,
  • brusinky,
  • broskve,
  • grepy,
  • jahody.

Poslední zásadou je zvýšení obsahu vlákniny v stravě na 25 – 35g denně. Pomáha nám vázat cukr, podporuje hladký přechod stravy, čistí trávicí systém a tím ho detoxikuje. Nachází se v ovoci, zelenině, strukovinách, ovesných vločkách, oreších a obilovinách.

Důležitý je taky pitný režim. Ideální volbou je čistá neslazená voda nebo čaj.