Co na migrénu? | Jídlem proti migréně

Co na migrénu? | Jídlem proti migréně

Co na migrénu? | Jídlem proti migréně

 

Jídlo může přímo ovlivnit výskyt migrény. Které potraviny teda jíst a čemu se máme vyhnout?


Jak jsme vzpomínali v předešlém článku migrénu často způsobují jídla a nápoje, které konzumujeme. Dnes si rozebereme detailněji, kterým potravinám se vyhnout a naopak, které máme doplnit do našeho jídelníčku.

Překyselení organismu je jednou z příčin, která může způsobovat migrénu. Hladinu pH v těle, můžeme měnit i našim jídelníčkem. V případě prevence migrény je nejlepší, pokud má naše tělo optimální hladinu pH. Optimální hladinu pH dosáhneme tak, že upřednostníme zásadité potraviny před kyselými. Ideální poměr je 70% až 80% zásaditých jídel a 20% až 30% kyselých.
Mezi zásadité potraviny řadíme sirovou zeleninu, strukoviny a klíčky.

Potraviny, kterým bychom se měli vyhnout jsou: alkohol (hlavně červené víno), čokolády, sýry, vepřové a hovězí maso, ryby, uzeniny, mléko a pasterizované mléčné výrobky, káva a kofein, vajíčka, pšenice, citrusy, černý čaj, droždí a potraviny obsahující cukr a umělé sladidla..

Problémem jsou i aditiva čiže známé „Éčka“
„Éčka“ jako aromy, barviva nebo konzervační látky v potravinách mohou způsobit záchvaty migrény nebo bolesti hlavy.

Pozor i na chlazené nebo mražené potraviny.
V případě když jsme zahřátí po cvičení nebo za teplého dne, mohou chlazené potraviny způsobit bolesti hlavy, hlavně v čele, které se dostaví do 25 až 60 sekund a trvá řádově od sekundy až po několik minut. Hodně lidí, kterých trápí migrény jsou citlivější na zmrzlinu a chlazené potraviny.

Co bychom měli dělat?

  • Omezte příjem tuků, hlavně nasycené mastné kyseliny.
  • Omezte příjem soli a potravin obsahujících sůl – mohou způsobovat až 30% případů migrény v spojitosti s citlivostí na sodík,
  • Snižte příjem cukru a zaměřte se na potraviny s nízkým glykemickým indexem, jelikož prudké změny cukru v organismu mohou být příčinou migrény.
  • Zjistěte, jestli migrénu nespouští tyramín, který obsahují hlavně tyto potraviny: zvířecí vnitřnosti (slepičí, hovězí, kachní játra), avokádo, mandle, banány, káva, čokoláda, sýry, sezamové semeno, uzeniny, zelenina v sladkém nebo sladkokyselém nálevě, ananas, kyselé zelí, víno, jogurt, sojová omáčka, konzervované ryby, smetana, pražené resp. Solené arašidy
  • Zvyšte příjem omega-3 mastných nenasycených kyselin. Vhodné potraviny jsou lanové semeno, rybí olej, pupalkový olej.ň

 

Léčbu migrény můžeme speciálně podpořit i užíváním vitamínů a minerálů:

  • hořčík 200 mg 2 až 3 krát denně
  • vitamín B6(pyridoxín) 100 mg za den
  • vitamín B2(riboflavín) 100 až 400 mg za den
  • vitamín C 100 až 200 mg více krát za den no maximálně 1000 mg za den
  • kyselina listová 400 až 1200 mikrogramů za den
  • tymiánový čaj 2 až 3 sklenice, ale silnejšího čaje

 

Kromě stravy může pomoci:

  • pravidelná fyzická aktivita a relax.
  • akupresúra nebo akupunktúra,
  • naučit se lépe zvládat stres,
  • zdravý chrup, jelikož migrénu může způsobit i zápal dasní, noční skřípání zuby i zubní kaz,
  • v případě pokud kouříte, měli byste přestat. Dokonce i pasivní kouření může způsobit migrénový záchvat,
  • pokud je to možné, snižte dávky všech léků, co užíváte a to včetně léků na migrénu.