Tyto potraviny Vás zbaví ekzému

Jídlem proti ekzému

Jídlem proti ekzému

 

Ekzém a dermatitida jsou kožní onemocnění, které způsobují na pokožce zapálení, svědění a vysušují pokožku. Tyto příznaky se většinou dostaví jako reakce organismu na alergen. Více o příčinách vzniku ekzémů jsme psali v článku Ekzém| příčiny, příznaky a formy.


Léky, které v dnešní době používáme na ekzémy jsou antibiotika, antihistaminika a kortikosteroidy, které provázejí různé nežádoucí účinky. Avšak, abychom si od ekzému ulevili, nebo ho vyléčili nemusíme za každou cenu brát tyto léky. Někdy stačí, když upravíme naší životosprávu a zařadíme do jídelníčka jiné potraviny a některé vyloučíme. Měli bychom hlavně zvýšit příjem omega 3 kyselin, kyseliny gama-linoleové, ovoce a zeleniny. Pojďme si tyto potraviny rozebrat a povědět si něco o nich v spojitosti s ekzémy.

Omega-3 mastné kyseliny: příznivě působí na metabolismus tuků, které často bývají spouštěčem ekzémů, nebo jiných kožních onemocnění. Do stravy bychom proto měli přidat více potravin, které obsahují esenciální mastné kyseliny jako právě omega 3 kyseliny. Najdeme je hlavně v rybách (tuňák, losos, makrela), ale i v ořeších, řasách a sledích.


omega3

 

Kyselina gama-linoleová: obsahuje metabolit, který je odpovědný za vyrovnávání a modulování nášeho imunitního systému. Tuto účinnou látku můžeme najít v pupalkovém oleji ale i černém rybízu. Jedno z oficiálních léčiv je i pupalkový olej (extrahovaný z pupalky dvouleté).

Ovoce a zelenina: jsou prospěšné pro naše zdraví ne jen při ekzémech, ale celkově pro náš organismus. Konzumovat bychom měli potraviny, které mají vysoký obsah složky beta-karoten, případně provitamín A. Mají výborné účinky při léčení zánětlivých kožních onemocnění.

Tmavozelená zelenina velmi dobře čistí krev a toxiny odpovědné za vznik vyrážek. Do jídelníčka bychom ještě měli zahrnout mrkev, řepu, špenát a jogurty. Doplnění těchto potravin ekzému uleví.


Pokud jsme více náchylní na vznik ekzémů měli bychom se vyhnout látkám a potravinám, které mohou být spouštěčem nebo mohou ekzém zhoršit. K potravinovým alergenům patří hlavně mléko, sója, pšenice, vejce a ořechy.


Potraviny, které mohou ekzémy zhoršit patří rajčata, kukuřice a citrusy. Poškodit nám může také rafinovaný cukr a potraviny, které obsahují nasycené tuky, ale i káva může působit na zhoršení ekzému.

Další potraviny, které nám mohou pomoci při ekzému jsou ovesné vločky, slanina, vepřové sádlo, soda bikarbona, jablečný ocet, brambory a kůra z pomeranče. Avšak tyto potraviny jsou určené na vnější použití. Pojďme se podívat jak je použít.

Ovesné vločky: ovesné vločky používáme jako přísadu do koupele takzvaná „Koupel z ovesných vloček.“ Tuto koupel si připravíme jednoduše. Stačí nám jedno balení ovesných vloček (neochutěných) většinou 400g, které rozdrtíme na prášek a nasypeme do vody. Vodu s práškem z ovesných vloček mícháme a v případě, když se nám vytvoří hrudky je potřebné je rozdrtit. V této koupeli zůstaneme přibližně 15 minut a osušíme se jemnou osuškou. Koupel praktikujeme aspoň 2 krát týdně. Při aplikování této koupele pro děti použijeme jen třetinu balení vloček.

 

ovesne-vlocky

 

Jablečný ocet: používal se už v dávných dobách pro zlepšení zdraví. Dobře ale působí i na ekzémy, kde ho můžeme použít různými způsoby. Prvním je zředění s vodou. Jednu polévkovou lžíci zředime s 4 dcl vody(vlažné) případně můžeme použit džus. Tento nápoj pijeme vždy aspoň půl hodiny před hlavním jídlem.

Další varianta je koupel, kterou si připravíme použitím dvou pohárů jablečného octu a v koupeli zůstaneme alespoň 15 až 30 minut. Použít ho můžeme i přímo na postižené místo, kde rozředime lžíci jablečného octu spolu s ½ sklenicí vody a aplikujeme zalitím nebo nastříkáním na ekzém vícekrát denně.

 

jablecny-ocet

 

Slanina: v případě použití musí být neuzená – syrová. Na postižené místo používáme slaninový peeling, kde pokrajenou slaninu potřeme jedlou sodou. Následně třeme šupinatou pokožku dokud nezmizí, ale netřeme nasilu ani nepřitláčíme. Když nám šupinatá pokožka zmizí, slaninu umyjeme a usušíme. Následně tuto slaninu dáme na ošetřené místa, kde jí necháme alespoň 15 minut. Potom místo opláchneme a omyjeme hydratačním mýdlem.

Vepřové sádlo: je výborné na promaštění suché ale i ekzematické pokožky díky mastné konzistenci. Zvláčňuje a zjemňuje pokožku a také působí regenerativně a upokojivě.

Brambory: oloupeme syrové brambory, které najemno nastrouháme. Následně do gázy zabalíme přiměřené množství tak, abychom dosáhli vytvoření polštářku, který přiložíme na ekzém. Pro upevnění obvážeme nejlépe obvazem a necháme působit alespoň 2 hodiny.

Pomerančová kůra: Jde o velmi jednoduchý způsob použití, kde kůru oloupaného pomeranče přikládáme na ekzém a necháme působit celou noc. Aby kůra z postihnutého místa nesklouzla je dobré jí obvázat nejlépe obvazem.

 

Všechny vitamíny potřebné na léčbu ekzémů,obsahuje jedinečný výživový doplněk Vitasoft. Obsahuje kombinaci vitamínů ve vysokých dávkách, které pokožce dodávají všechny potřebné živiny, a tak pomáhají v její přirozené regeneraci.

Další, účinnou variantou je bylinný balzám Dermasoft na léčbu ekzémů.